Mart 2025 Trend Raporu
Instagram’a “Blend” özelliği geliyor
Instagram, kullanıcı etkileşimini artırmak ve “keşfet” deneyimini daha kişisel hale getirmek için “Blend” (derleme) adlı yeni bir özelliği tanıttı. Bu yeni özellik, arkadaşlar arasında özel bir keşfet alanı oluşturarak, birbirlerinin beğendiği ve paylaştığı Reels içeriklerini ortak bir akışta görüntüleme imkânı sunuyor.
Blend, iki kullanıcının bir araya gelerek özel bir içerik akışı oluşturmasını sağlıyor. Kullanıcılar birbirlerini Blend’e davet ettiklerinde, algoritma her iki kişinin ilgi alanlarını analiz ederek, onlara özel reels içerikleri öneriyor. Böylece, arkadaşlar ortak ilgi alanlarına yönelik eğlenceli ve samimi bir keşfet deneyimi yaşayabiliyor.
Şu an test aşamasında olan Blend özelliğinin, yakın zamanda tüm Instagram kullanıcılarına sunulması bekleniyor.
Kullanıcıların arkadaşlarıyla daha etkileşimli ve kişiselleştirilmiş bir keşfet deneyimi yaşamasını amaçlayan bu yeni özellik, Instagram deneyimini daha eğlenceli hale getirecek gibi görünüyor.
Microsoft, popüler iletişim uygulaması Skype'ı Mayıs ayında kapatabilir
Microsoft, Mayıs 2025'te Skype'ı tamamen kapatmayı planlıyor. Kullanıcılar, aramalarına ve sohbetlerine Microsoft Teams'te devam etmeye yönlendiriliyor.
Skype’ın geleceği uzun zamandır tartışma konusuydu. Microsoft, bugüne kadar platformu çeşitli güncellemelerle ayakta tutmayı başardı. Ancak XDA Developers'ın haberine göre, Mayıs 2025 itibarıyla Skype tamamen kapatılabilir. Buna paralel olarak Microsoft, Skype’ın önizleme sürümünde kullanıcılara 'Mayıs ayından itibaren Skype artık kullanılamayacak. Aramalarınıza ve sohbetlerinize Teams'te devam edin' mesajını gösterdi.
Hatırlatmak gerekirse Skype, 2003 yılında kurularak kısa sürede internet üzerinden sesli ve görüntülü iletişimde önemli bir konum elde etti. Microsoft, 2011 yılında platformu 8,5 milyar dolara satın alarak kendi mesajlaşma hizmetleriyle entegre etmeyi ve daha geniş bir iletişim ağı oluşturmayı hedefledi. Ancak Skype’ın Microsoft ekosistemine uyum süreci zorlu geçti. 2015’te Windows 10 ile entegrasyon sağlanmaya çalışılsa da kısa bir süre sonra bazı sürümler iptal edildi veya değiştirildi.
2017’de Microsoft Teams’in tanıtılmasıyla birlikte Skype’ın önceliği azalmaya başladı, özellikle iş dünyasında Skype for Business, Teams ile değiştirilerek 2019’da tamamen kapatıldı. Bireysel kullanıcılar için ise Skype bir süre daha güncellenmeye devam etti. Ancak 2021’de Windows 11’in piyasaya sürülmesiyle Skype işletim sisteminden kaldırıldı ve yerine Teams entegre edildi.
Microsoft’un Skype’tan vazgeçmesinin arkasında ise birkaç ana neden bulunuyor. FaceTime, Zoom, WhatsApp ve Google Meet gibi güçlü rakipler Skype’ın kullanıcı tabanını önemli ölçüde daraltmış durumda. Ayrıca Microsoft’un stratejik olarak Teams’i geliştirmeye yönelmesi ve özellikle iş dünyasında Teams’i daha güçlü bir platform haline getirmesi de Skype’ın geride kalmasına neden oldu.
Google, aramalara yeni bir “Yapay Zeka Modu” ekliyor
Bu yeni deneysel mod, kullanıcıların doğrudan Google Arama'da bir konuyu daha derinlemesine araştırmasını sağlayacak. Yapay Zeka Modu'nun kullanıcıların karmaşık, çok parçalı sorular ve takip soruları sormasına imkan tanıdığını söyleyelim.
Özellik gelişmiş muhakeme, düşünme ve çok modlu yetenekler sunan Gemini 2.0'ın özel bir versiyonunu kullanıyor. Kullanıcılar yapay zeka modundan faydalanarak, her bir ürünün sunduğu özelliklerin ayrıntılı bir karşılaştırmasına erişebilir. Bu kapsamda özellik, bilgilerin alındığı makalelerin bağlantılarını da kullanıcılara sunuyor.
Yapay Zeka Modu ile web içeriğine erişmenin yanı sıra çeşitli gerçek zamanlı kaynaklardan da yararlanabilirsiniz. Bu kaynaklar arasında Bilgi Grafiği, gerçek dünya hakkındaki bilgiler ve milyarlarca ürün için alışveriş verileri yer almakta. Yapay Zeka Modunun birden fazla veri kaynağında aynı anda birden fazla ilgili arama yaptığını belirtelim. Özellik, daha sonra bu sonuçları anlaşılması kolay bir yanıtta bir araya getiren bir sorgu yayma tekniği kullanarak çalışıyor.
Google One AI Premium aboneleri, Search Labs üzerinden Arama çubuğuna bir soru girerek ve “AI Mode” sekmesine dokunarak Yapay Zeka Moduna erişebilir. doğrudan google.com/aimode adresi üzerinden de özelliğe erişmek mümkün. Mobil kullanıcıları ise Google uygulamasını açıp ana ekrandaki Arama çubuğunun altında yer alan “AI Mode” simgesini seçebilir.
Arama devi Google'ın yeni Yapay Zeka Modu ile Perplexity ve arama özelliğine sahip ChatGPT'ye meydan okuduğunu söyleyebiliriz.
X’ten, Türkiye’nin 700’den fazla hesabın engellenmesi talebine ret!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan terör ve yolsuzluk soruşturması kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 90 kişinin gözaltına alınması ve akabinde tutuklanmasıyla devam eden süreç, Türkiye’nin pek çok yerinde protesto edilmeye devam ediyor.
Sosyal medyanın da bir numaralı gündemlerinden biri haline gelen protestolar sürerken, X’ten dikkat çeken bir açıklama yapıldı. X’in hükümetlerle ilgili duyurular yaptığı Global Government Affairs hesabından yapılan açıklamaya göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu mahkeme kararıyla 700’den fazla hesabın engellenmesi için girişimde bulundu. Bunların hangi hesaplar olduğu bilinmiyor ancak şirket, gelen taleplere itiraz ettiğini ifade etti.
X’in Global Goverment Affairs hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun, Türkiye’deki haber kuruluşları, gazeteciler, siyasi figürler, öğrenciler ve diğer kişilere ait 700’den fazla hesabın engellenmesine yönelik çok sayıda mahkeme kararına itiraz ediyoruz. Herkesin ifade özgürlüğü hakkını savunmaya kararlı bir platform sağlamak X için her şeyden önemlidir ve biz Türk hükümetinin bu kararının yalnızca hukuka aykırı olmakla kalmayıp aynı zamanda milyonlarca Türk kullanıcıyı ülkelerindeki haber ve siyasi söylemlerden alıkoyduğuna inanıyoruz. Bu ilkeleri hukuk sistemi aracılığıyla savunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. X, faaliyet gösterdiğimiz her yerde her zaman ifade özgürlüğünü savunacaktır.”
ChatGPT'nin İnsan Gibi Konuşan Gelişmiş Sesli Modu Güncellendi: Artık Gerçek Bir İnsandan Neredeyse Ayırt Edilemiyor
OpenAI, ChatGPT'nin sesli modunu güncelledi. Yeni güncelleme, bazı sorunları çözerken sesli modu çok daha ilgi çekici ve yaratıcı hâle getiriyor.
OpenAI, dünyanın en popüler yapay zekâ modeli ChatGPT’de gelişmiş sesli mod da sunuyordu. Bu mod, sohbet botunun insan benzeri bir sese sahip olmasına ve onunla sohbet etmenize olanak tanıyordu.
Şimdi ise gelişmiş sesli mod konusunda bir gelişme yaşandı. Şirket, dün yepyeni bir güncelleme yayımladı. Bu güncelleme, ChatGPT’nin sesli modunu bir üst seviyeye taşıyor.
Gelişmiş sesli modu kullananların ücretsiz veya ücretli olmaları fark etmeksizin yaşadığı bir sorun vardı. Bu da, siz konuşurken kısa bir boşlukta bile ChatGPT’nin sözünüzü kesip yanıt vermeye başlamasıydı. OpenAI, güncellemeyle sorunu çözdüğünü ve artık araya girmeyeceğini söylüyor.
Bunun dışında şirket, sesli modun cevaplarında artık çok daha doğrudan, ilgi çekici, öz, spesifik ve yaratıcı olabileceğini ifade etmiş. Tabii ki bu özellikler, büyük oranda ücretli ChatGPT abonlerini ilgilendiriyor.
OpenAI’ın ChatGPT’de yaptığı bu güncelleme, sesli asistanlara yönelik hamlelerin artmasından sonra geliyor. Neredeyse tüm şirketler, insan gibi konuşabilen asistanlar çıkarmaya başlamıştı ve onların ne kadar “doğal konuştuklarına dair” büyük bir yarış vardı.
Gece TikTok'ta Vakit Geçiren Gençleri İlgilendiren Gelişme: TikTok Düzenli Olarak Uyarılarda Bulunacak!
TikTok'un yeni güncellemesiyle birlikte saat 22.00'dan sonra TikTok'u kullanan gençlere özel hatırlatıcı gösterilecek.
TikTok, gençlerin ekran başında geçirdiği süreyi azaltmak için yeni bir özelliği hayata geçiriyor; 22.00'dan sonra sakinleştirici müzik çalmaya başlayacak.
Artık uygulama, 16 yaş altındaki kullanıcıların gece saat 22.00’dan sonra uygulamada vakit geçirmeye devam etmesi durumunda, onların rahatlamasına ve dinlenmelerine yardımcı olmak amacıyla tam ekran bir hatırlatıcı gösterecek. Üstelik bu hatırlatıcıya sakinleştirici müzik eşlik edecek ve gençleri dinlenmeye teşvik edecek.
Eğer gençler bu uyarıyı görmezden gelirse TikTok daha zor göz ardı edilecek bir hatırlatıcıyı daha ekrana çıkaracak. Önümüzdeki haftalarda ise bu hatırlatıcılara meditasyon egzersizleri eklenmesi planlanıyor.
Bunun yanı sıra TikTok ebeveyn odaklı güncellemeler üzerinde de çalışıyor. Yeni 'Time Away' özelliği sayesinde ebeveynler, çocuklarının TikTok’a erişimini belirli saatlerde kısıtlayabilecek ve bu ayarları otomatik hâle getirebilecek. Ayrıca ebeveynler, gençlerin kimleri takip ettiğini, onları kimlerin takip ettiğini ve hangi hesapları engellediklerini de görebilecek.
Platform, 13 yaş altındaki çocukların TikTok kullanmasını önlemek için yaş doğrulama teknolojilerini de güçlendiriyor. Şirket bunun için makine öğrenimi sistemlerini kullanacak.
Instagram Harekete Geçti: Okullarda Zorbalığa Uğrayanların Sesi Daha Gür Çıkacak!
Instagram, okul kaynaklı zorbalık şikayetlerini 48 saat içinde değerlendirecek yeni bir bildirim sistemi başlattı.
Instagram, okullarla el ele verip zorbalığa karşı harekete geçiyor. Yeni program sayesinde, gelen şikayetler çok daha hızlı değerlendirilecek.
Instagram’da zorbalık şikayetlerine artık “okuldan geldi” ayrıcalığı tanıyacak. Meta’nın başlattığı yeni programla, öğretmenler ve okul yöneticileri yaşanan sorunları doğrudan bildirip öncelikli işlem yapılmasını sağlayabilecek.
Meta, Instagram’da yaşanan zorbalık vakalarına daha hızlı müdahale edebilmek amacıyla “Okullar Ortaklık Programı” adlı yeni bir sistem geliştirdiğini duyurdu. Şirket, bu program kapsamında ortaokul ve liselerde görev yapan okul yetkililerinin, öğrenciler arasında yaşanan sorunları doğrudan Instagram üzerinden bildirebileceğini açıkladı.
Programa katılan okulların bildirimleri, Instagram tarafından diğer şikayetlere göre daha hızlı değerlendirilecek. Meta, bu şikayetlere 48 saat içinde dönüş yapılacağını ve ilgili okul hesaplarına “okul ortağı” rozeti ekleneceğini belirtti. Yetkililere ayrıca Instagram’ın bildirim araçları ve güvenlik kaynakları hakkında rehberlik sağlanacak.
Meta, programa destek için yeni bir içerik denetleme ekibi oluşturmayacağını, mevcut sistem üzerinden işlemlerin yürütüleceğini bildirdi. Şikayetlerin detaylandırılabilmesi için okullara ek açıklama ekleme imkânı da sunulacak. Şu anda ABD'deki okullar, programa katılmak için bekleme listesine alınmaya başlandı.
Instagram, geçmişte de zorbalıkla mücadele amacıyla çeşitli araçlar sundu. Ancak Meta bu yeni adımla okul yetkililerine doğrudan müdahale etme yetkisi tanıdığını ve böylece platformda karşılaşılan zararlı davranışlara daha hızlı müdahale edilmesini amaçladığını ifade etti.
OpenAI, ChatGPT'nin görüntü oluşturma yeteneklerini yükseltti
ChatGPT, GPT-4o modelinden yararlanarak artık görselleri yerel olarak oluşturup ve değiştirebiliyor.
Gemini 2.0 Flash'in yerelde görüntü oluşturma özelliğine kavuşmasının ardından, OpenAI da ChatGPT'nin görüntü oluşturma yeteneklerini yükseltti. ChatGPT, GPT-40 modelinden yararlanarak artık görüntü ve fotoğrafları yerel olarak oluşturup, değiştirebiliyor. GPT-4o şimdiye kadar metin oluşturup düzenleyebiliyordu ancak görüntü oluşturamıyordu. Bu yükseltmeyle birlikte model, görüntü oluşturma alanında da hizmet vermeye başladı.
Dün gerçekleşen canlı yayın sırasında OpenAI CEO'su Sam Altman, ChatGPT'nin görüntü oluşturma yeteneklerinde bir yılı aşkın süredir yapılan ilk büyük yükseltmeyi duyurdu. Altman'ın belirttiğine göre; GPT-4o yerel görüntü üretimi, bugün ChatGPT'de ve OpenAI'ın AI video oluşturma ürünü Sora'da, Pro planına abone olanlar için yayına alındı. Özellik yakında Plus ve ücretsiz ChatGPT kullanıcılarına da sunulacak. Aynı şekilde OpenAI'ın API hizmetini kullanan geliştiriciler de özellikten faydalanabilecek.
OpenAI'ın belirttiğine göre; GPT-4o'nun görüntü özelliğini kazanabilmesi için model, halka açık veriler ve Shutterstock gibi şirketlerle yaptığı ortaklıklardan elde ettiği özel veriler üzerinde eğitildi. Son dönemde gündeme gelen yapay zeka şirketlerinin telif hakkı ihlalleri, genelde gizli tutulan eğitim verilerinin açıklanmasına neden oluyor. OpenAI'ın işletme müdürü Brad Lightcap bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Çıktıyı nasıl yaptığımız konusunda sanatçıların haklarına saygı duyuyoruz ve yaşayan herhangi bir sanatçının eserini doğrudan taklit eden görüntüler üretmemizi engelleyen politikalarımız var.”
OpenAI, sunduğu devre dışı bırakma formu ile içerik üreticilerinin eserlerinin eğitim veri setlerinden çıkarılmasını talep etmesini sağlıyor. Şirket ayrıca, eğitim verileri toplamasına izin verilmemesi yönündeki taleplere saygı duyduğunu da vurguluyor.
YouTube Shorts'a İzlenme Sayılarını Katlayacak Büyük Bir Değişiklik Geliyor
YouTube, Shorts videoların izlenme sayılarında TikTok ve Instagram benzeri bir yaklaşım sergileyeceğini açıkladı. Artık videolar başladıktan sonra kaydırıp geçilse bile izlenme olarak sayılacak.
YouTube, Instagram Reels ve TikTok benzeri kısa video formatı Shorts’a yönelik hamlelerine devam ediyor ve onlara daha çok benzemeye çalışıyordu. Şimdi ise bu tarz bir hamle daha yapacağını duyurdu.
Dev platform, 31 Mart itibarıyla Shorts videoların izlenme sayılarını kaydırılıp geçilse bile sayacak. Yani video her başladığında bir izlenme sayılacak. Bu yöntem, Instagram ve TikTok tarafından da kullanılıyor.
Daha öncesinde YouTube Shorts videoları, belli bir süre kadar izlendikten sonra izlenme sayacına ekleniyordu. Yani öyle bir saniye bakıp kaydırıp geçtiğinizde izlenme olarak eklenmiyordu. Ancak şirket, bu yaklaşımı değiştirme kararı aldı.
Şirket, yaptığı açıklamada bu yeni yöntemin içerik üreticilerinin stratejilerini geliştirmelerine, daha fazla iş birliği yapabilmelerine ve ne kadar kişiye ulaşabildikleri hakkında onlara daha iyi fikir verebileceğine inandığını ifade etti. Ayrıca bu şekilde görüntülenme sayılarının artacağını da eklemişler.
Şirketin eski sisteme de aynı zamanda devam edeceğini eklemeden geçmeyelim. Analitik tarafında “etkileşimli izlemeler” ismi altında videoları belli süre izleyenleri takip etme imkânı sunulacak. Ayrıca bu izlemeleri kullanarak üreticinin ne kadar kazanacağı ve YouTube İş Ortağı Programı’na uygun olup olmadığı da belirlenebilecek.