Aralık 2023 Trend Raporu

WhatsApp, resim ve videoları orijinal kalitede paylaşmaya izin vermeye başlıyor!

WhatsApp'ta birine görsel gönderirken sıklıkla görüntü kalitesinin düştüğüne şahit olmuş ve muhtemelen hayatınızın bir noktasında fotoğrafları e-posta ile göndermek zorunda kalmışsınızdır. Artık bu eylem, en azından iOS kullanıcıları için tarihin tozlu sayfalarına karışıyor diyebiliriz. 

WhatsApp, iOS'te kullanıcıların, fotoğraf ve videoları belge olarak paylaşmalarına olanak tanıyan yeni bir özelliği kullanıma sunuyor. WABetaInfo'nun ortaya çıkardığı özellik, WhatsApp'ın iOS'taki 23.24.73 güncellemesiyle birlikte sunuluyor. Bu özellik ile kullanıcıların, orijinal kalitede medyayı bir dosya olarak kolayca gönderebilecekleri belirtiliyor.

Özelliğin Android kullanıcıları için ne zaman aktif edileceği henüz belli olmasa da WhatsApp aynı özelliği bu yılın eylül ayından beri Android kullanıcıları için de test ediyor. Yani Android sahipleri de kısa bir süre sonra aynı özelliği kullanabilecek gibi görünüyor.

instagram

YouTube, gerçek zamanlı beğeni ve izlenme sayısı göstermeyi test ediyor!

YouTube, yeni ortaya çıktığı kadarıyla Android uygulamasında kişilerin videolardaki beğeni ve izlenme sayısını gerçek zamanlı olarak görmesine imkan tanıyan bir altyapıyı test etmeye başladı. Şimdilik herkese açık olmayan bu sistem, kişilerin bahsettiğimiz iki veriyi videoyu izlerken canlı olarak görmesinin önünü aralıyor, bu sistem izlenen videoya yönelik anlık ilgiyi görmek adına güzel bir yol olacak gibi görünüyor. YouTube, geçtiğimiz ay reklam engelleyicileri yasaklama sürecini küresel olarak genişletmiş olmasıyla çok ses getirmişti. Tarayıcılara yüklenen reklam engelleyicileri artık algılayan ve kapatılmasını isteyen firma, kişileri yeni dönemde reklam görmeye ya da ücretli Premium abonesi olmaya yönlendiriyor.

Şirket algılama sürecinde bazı sorunlar olabileceğini de kabul ediyor ve o konuda şunları söylüyor: “Reklam engelleyiciniz yoksa veya zaten kapalı durumdaysa ancak reklam engelleyiciyi kapatmayla ilgili bir ileti görüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin. Sorunu bildirmek için iletinin sol alt köşesine gidin ve Sorun bildir’i tıklayın.” 

Instagram ve Messenger için çapraz mesajlaşma özelliği kaldırılıyor.

Meta, uygulama ailesi içindeki çapraz mesajlaşma özelliklerini sonlandırıyor. Söz konusu mesajlaşma özelliğiyle birlikte tüm Instagram ve Messenger kullanıcıları, her iki uygulama üzerinde de erişilebilir olmuştu. Bu sayede Instagram üzerinden gönderilen mesajlar ve yapılan görüşmeler Instagram uygulamasında kalırken, Messenger kullanıcıları kişiler Instagram’daki bağlantılarına uygulamayı indirmelerine gerek kalmadan mesaj gönderebildi. Aynı şekilde, Instagram kullanıcıları da Messenger’daki kişilere ulaşabildi.

Özelliğin hayata geçmesinden yaklaşık 3 yıl sonra bu entegrasyon fikrinden geri adım atıldı. Instagram yardım merkezinde yer alan bilgilere göre; 2023'ün Aralık ayının ortasından itibaren Instagram'da Facebook hesaplarıyla sohbet edemeyeceksiniz.Uygulamalar arası iletişim devre dışı kaldığı için Instagram'dan Facebook hesaplarıyla yeni konuşmalar veya aramalar başlatmanız mümkün olmayacak. Bununla beraber Facebook hesaplarıyla yaptığınız tüm mevcut sohbetler salt okunur hale gelecek. Bu kapsamda ne siz ne de başkalarının bu sohbetlerde yeni mesajlar gönderemeyecek.Ayrıca Facebook hesapları Hareket Durumunuzu veya bir mesajı görüp görmediğinizi görüntüleyemeyecek.Son olarak Facebook hesaplarıyla yaptığınız mevcut sohbetlerin, Facebook veya Messenger'daki gelen kutunuza taşınmayacağını belirtelim. 

meta

YouTube, içerik oluşturucular için yorumları duraklatma özelliğini aktifleştirdi.

YouTube, içerik oluşturucuların ve moderatörlerin izleyicilerin yeni yorum eklemesini engellemesine, ancak videolardaki mevcut yorumları korumasına olanak tanıyan yeni özelliğini duyurdu. "Duraklat" olarak adlandıran özellik, daha önce yayınlanmış yorumları korurken video düzeyinde yeni yorumların oluşturulmasını önleyecek. Bu da yorumları tamamen devre dışı bırakma veya yayınlamadan önce kişilere manuel olarak inceleme seçeneği sunmuş olacak. 

YouTube, yaptığı testlerde içerik oluşturucuların ve moderatörlerin "Duraklat" seçeneğini şu amaçlarla kullandığını tespit etti: Yorumlarını nasıl yönetecekleri konusunda daha fazla esneklik kazanmak ve yorumlar bunaltıcı hale gelirse, tamamen kapatmak zorunda kalmadan yönetmeye ara vermek. Bu nedenle özelliğin, ilk etapta spam hesapları uzak tutması hedefleniyor.

Duraklatma seçeneği, uygulamadaki izleme sayfasında veya YouTube Studio'daki yorumlar panelinin sağ üst köşesindeki video düzeyinde yorum ayarlarında bulunuyor. Duraklat seçeneği açıldığında, izleyiciler videonun altında tüm yorumları duraklattığınızı ve halihazırda yayınlanmış olan yorumları görebiliyor. 

TikTok, 10 milyar dolar tüketici harcamasına ulaşan ilk oyun dışı uygulama oldu.

Instagram Yöneticisi Adam Mosseri bundan birkaç yıl önce TikTok ve YouTube'dan bahsederken, "devler" ifadesini kullanmıştı. Data.ai tarafından yapılan bir araştırma TikTok'un devliğini bir kez daha ortaya koydu. Data.ai verilerine göre TikTok, 10 milyar dolar tüketici harcamasına ulaşan ilk oyun dışı uygulama oldu. Apple App Store ve Google Play harcamaları bir araya getirilerek ortaya çıkarılan bu metrik, TikTok'un başarısını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Paylaşılan bilgilere göre TikTok, 2023'e 6,2 milyar dolardan fazla tüketici harcamasıyla girdi. Şirket, yıl içinde bu miktara 3,8 milyar dolar eklemeyi de başardı. Böylece TikTok, 2023'e başladığı nokta kıstas alındığında yüzde 61'lik bir büyüme kaydetti. Aynı şekilde bu miktar, 2022'nin 3,3 milyar dolarlık toplamından yüzde 15 daha fazla

Bu arada TikTok'un şimdiye kadar olan gelirlerine baktığımızda, ABD'deki tüketicilerin, gelire katkıda bulunulan miktar yönünden Çin'deki iOS kullanıcılarıyla eşit durumda olduğunu görüyoruz. Her iki tüketici segmenti de TikTok'un elde ettiği gelirin yüzde 30'unu oluştururken, ABD'deki tüketiciler ile Çin'deki iOS kullanıcıları bir araya geldiğinde gelirin yüzde 60'ını oluşturuyor. 

X, Spaces’a video ekleme hazırlığında

Elon Musk, dün Mario Nawfal’ın ev sahipliği yaptığı Spaces oturumu sırasında X’in canlı sesli konuşma özelliği Spaces’a video getireceğini duyurdu.

Musk, X’in bu özelliği yıl sonuna kadar başlatmayı planladığını ancak “kesinlikle gelecek yılın başlarında” planladığını söyledi. “Özellik açısından bakıldığında Spaces’a video eklemeye çalışıyoruz. Videoyu açıp kapatabileceğiniz basit bir şey olacak” dedi.

Musk, bir Spaces oturumunda birden fazla konuşmacı olması durumunda, Google Meet veya diğer video konferans platformlarının mevcut konuşmacıyı görüntülemesine benzer şekilde, video akışının o anda konuşan kişiye geçeceğini belirtti. “İnsanların beden dilini konuşurken görmek faydalı oluyor” diyen Musk, bunun daha fazla bilgi aktaracağını ifade etti.

X, videoları Spaces’a getirerek muhtemelen kullanıcıların üçüncü taraf bir platforma gitmek zorunda kalmadan sosyal ağdaki hedef kitleleriyle daha fazla etkileşim kurmasının bir yolu olacağını umuyor.

Instagram, sahte takipçileri silmeyi kolaylaştırıyor

Instagram, yorumlarda, etiketlerde, hikaye görüntülemelerinde ve takipçilerde spam'i tanımlayan otomatik algılama sistemini geliştirdi.

Instagram'ın moderasyon sistemleri sahte takipçileri ve spam içerikleri işaretleyecek ve kullanıcıların bu içerikleri toplu olarak silmelerine olanak tanıyacak. Şüpheli spam veya bot hesaplar incelenmek üzere ayrı bir gelen kutusuna filtrelenecek.

Bir hesabın spam olmaması durumunda, kullanıcılar spam olmayan talebi onaylayabilecek ve bu hesapları takip listesine ekleyebilme imkanına sahip olacak. Bununla birlikte onaylanmayan hesaplar 30 gün sonra otomatik olarak kaldırılacak. Spam olarak etiketlenen gönderiler, onaylanmadığı sürece içerik oluşturucuların hesaplarında görüntülenmeyecek.

Şirket, 2021'de şüpheli anahtar kelimeler içeren mesajları gizleyen "Gizli Kelimeler" aracını halihazırda tanıtmıştı. Önümüzdeki güncellemede ise Instagram, gelişmiş yorum filtreleme aracı aracılığıyla şüpheli spam'leri düzenlemeye başlamayı hedefliyor. 

Google, beğenilen içeriklerin tamamını tek yerde görüntülemeye izin veriyor

Google Keşfet, 2020'nin sonlarında öneriler hakkında geri bildirimde bulunmanızı sağlamak için makaleler için bir beğeni butonu sunmuştu, şimdi ise tüm beğenilen yazıları görüntülemek için daha kolay bir yol sunulmaya başlanıyor.

"Saved", "Liked" ve "Followed" olmak üzere üç üst sekmesi olan "İlgi Alanları" adlı basit bir web sayfası açıyor. Buna Android'deki Google uygulamasının alt çubuğundan ya da doğrudan bu URL üzerinden erişmek mümkün oluyor, ancak bu noktada kullanıcı arayüzünün özellikle mobil cihazlar için optimize edildiğini belirtelim. Yine de web kullanımı da fena sayılmaz. 

Mevcut "Saved" yani kaydedilenler özelliği, yer imlerine eklediğiniz "Arama" ve "Keşfet" içeriklerini gösterirken, "Followed" yani takip edilenler ise bildirim alma özelliğine sahip takip ettiğiniz aramalar odağında hizmet veriyor. "Liked" yani beğenilenler ise Keşfet'te beğendiğiniz tüm içeriklerin (yazıların) ve YouTube videolarının bir tablosunu sunuyor. Her kartta kapak görseli, başlık ve alan adı yer alıyor. Bu geçmiş görünümü, hesabımızda 2021'in başlarına kadar uzanıyor.

Instagram Notlar'a kısa video ekleme özelliği geldi

Instagram, Notlar özelliğini güncelledi. Bu güncelleme ile Notlar'a kısa video eklenebilecek. Platform aynı zamanda kullanıcıların deneyimini çeşitlendirmek amacıyla iletişim ve içerik paylaşımı alanında yeni güncellemeler yapıyor. Instagram, Notlar özelliğini güncelledi. Artık kullanıcılarına video paylaşma ve farklı medya türlerinde cevap verme gibi yeni seçenekler sunuyor. Bu güncellemeyle Notlar özelliği sadece metin değil, aynı zamanda kısa videoların ve çeşitli medya türlerinde yanıtların da yer alacağı bir platform haline getiriliyor.

Kullanıcılar, profil fotoğraflarına tıklayarak Notlar bölümüne gidip video notları oluşturabilecekler. Kamerayı açıp en fazla iki saniyelik bir video kaydedip bunu istedikleri notla birlikte paylaşabilecekler.

Instagram, kullanıcıların notlarını çeşitli medya formatlarıyla destekleyerek daha etkileyici içerikler oluşturmalarına olanak tanıyarak iletişimi daha zengin hale getirmeyi hedefliyor.  Güncellemeyle sadece metin değil, kısa videolar ve çeşitli medya türlerinde yanıtlar gibi farklı iletişim seçenekleri sunuluyor. Bu yeni özellikler, kullanıcıların platformda etkileşimi ve paylaşımları daha zengin bir deneyim haline getirmelerine olanak sağlıyor.

Google Chrome’a yeni özellikler geliyor

Google’ın paylaştığı bilgilere göre; Chrome için Güvenlik Kontrolü özelliği artık masaüstünde “arka planda otomatik olarak” çalışacak.

Bu özellik kullanıcılara kayıtlı şifrelerin ele geçirilip geçirilmediği, zararlı uzantıların olup olmadığı, site izinlerinin değiştirilmesinin gerekip gerekmediği ve Chrome’un en son sürümünün kullanılıp kullanılmadığı konusunda otomatik olarak uyarı gönderiyor. Bu uyarılar, kullanıcıların harekete geçebilmesi için Chrome’daki üç noktalı menüde de görünecek.

Google blog yazısında ayrıca, Güvenlik Kontrolü özelliğinin, bir süredir ziyaret edilmeyen internet sitelerinin izinlerini iptal etme yeteneğine kavuşacağını da açıkladı.

Google bunun yanı sıra masaüstünde Chrome’un sekme grupları için yakında çıkacak bir özelliği duyurdu. Chrome kullanıcıları artık, sekme gruplarını kaydedebilecek, böylece bu gruplara farklı cihazlardan erişebilecek. Google, bu özelliğin önümüzdeki birkaç hafta içinde kullanıma sunulacağını söylüyor.

Instagram'ın canlı yayınlar için yeni özelliği: Live Producer

Instagram Canlı yayınlar, yeni bir güncelleme ile yeni özelliklere kavuştu. İçerik üreticileri bundan sonra Live Producer ve yayın yazılımlarını kullanarak daha kapsamlı Instagram canlı yayınları gerçekleştirebilecek. 

Live Producer, Instagram'daki içerik üreticilerinin Instagram kamerası dışında yapım araçları kullanmasını sağlıyor. Böylece içerik üreticileri, ekstra kameralar, yayına dışardan dahil edebilecekleri mikrofonlar ve grafikler kullanabiliyor. Live Producer özelliği yalnızca instagram.com üzerinden masaüstü sürümü ile kullanıcıların ilgisine sunuluyor. 

Eğer Instagram'da profesyonel bir hesaba sahipseniz, OBS veya Streamlabs gibi yayın yazılımları üzerinden canlı yayın yapabileceksiniz. Şirket, bu sayede yayıncıların içeriklerini bir üst seviyeye taşımasını umduğunu belirtiyor. 

En çok kullanılan sosyal medya uygulaması belli oldu! Şaşırtıcı sonuç…

İnternetin içine doğan ilk kuşak olan Z kuşağı, gittikçe internette de söz sahibi olmaya başladı. Bu anlamda ABD’de Z kuşağının en çok kullandığı sosyal medya yüzde 51 ile Snapchat oldu. Son yıllarda en çok kullanıcıya sahip olan TikTok ise yüzde 44.7 ile listede ikinci sırada. Paylaşılan listede her kuşağın hangi uygulamayı ne kadar kullandığı yer alıyor. Her ne kadar listede toplam kullanım oranları yer almasa da ABD’de bugün Z kuşağı 68 milyon gibi bir sayıda. Bu anlamda sosyal medyanın kullanım oranlarında da en büyük etki bu genç kuşağa ait. Listede yüzde 33.7 ile Instagram üçüncü, yüzde 32.6 ile X dördüncü sırada yer aldı. Ancak araştırmanın en ilginç tarafı kuşaklar arası sosyal medya tercihleri oldu. Buna göre Y kuşağı en çok Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamasını kullanıyor. X kuşağı ise en çok Facebook, WhatsApp ve X kullanıyor. Reddit’te X’in hemen arkasından geliyor. Baby Boomer denilen 1946-1964 arası doğan kuşak ise en çok Facebook ve YouTube kullanıyor.

Tabloyu incelediğimizde özellikle YouTube’ın her nesile benzer oranlarda hitap ettiği görülüyor. TikTok, Snapchat daha çok gençlere, Instagram ve X’in ise hem genç hem de orta yaşa hitap ettiği ortaya çıkıyor. Netflix ve Disney Plus ise genç ve orta yaşlı kesime benzer bir oranda hitap ediyor.

WhatsApp ve Instagram için yeni özellik!

Çapraz paylaşım deneyimini geliştirmeyi amaçlayan Meta’nın, en yeni WhatsApp beta sürümünde Durum güncellemelerini doğrudan Instagram Hikayeleri olarak paylaşmayı sağlayacak yeni bir özellik üzerinde çalıştığı görüldü. Güncelleme ile birlikte kullanıcılar, uygulamadan ayrılmadan Durumlarını Instagram’da paylaşabilecekler. Uygulama halihazırda durumunuzu Facebook Hikayeleri olarak paylaşmanıza izin veriyor. Yeni özellik buna benzer şekilde çalışacak.

Yeni özellik ilk olarak WABetaInfo tarafından WhatsApp’ın Android‘deki 2.23.26.17 numaralı beta sürümünde fark edildi. Üstte yer alan resimde görebileceğiniz gibi, durumunuzun hemen altında paylaşma seçeneği ve Facebook simgesinin yanında Instagram simgesi yer alacak. Instagram simgesine dokunduğunuzda, durumunuz Instagram hikayenizde paylaşılacak.

Bu özelliğin çalışması için Instagram hesabınızı WhatsApp’a bağlamanız ve uygulamanın WhatsApp ile aynı cihaza yüklü olması gerekiyor. Bununla birlikte kullanıcılar hangi Durumu paylaşmak isteyip hangisini paylaşmak istemedikleri konusunda tam kontrole sahip olacak.

Google Asistan, Android Auto kullanılırken mesajları yapay zeka ile özetlemeye başlayacak

Google, Android Auto kullanımı sırasında, Asistan'ın konuşmaları ve mesajları özetlemesi üzerinde çalışıyor. Her ne kadar araç kullanımı sırasında mesajlar sesli bir şekilde okunabiliyor olsa da aslında burada hedeflenen çok fazla mesajın geldiği durumlarda kişinin dikkatinin dağılmasını önlemek. Android Auto bunun için Google Asistan'ın yapay zeka ile mesajları özetlemesini sağlayacak.

Kısacası Google Asistan artık mesajları özetleyebilecek. Bu özetler yapay zeka tarafından oluşturulacak, bu nedenle hatalar olabilecek. Zira kurulum işlemi sırasında Google'ın şu uyarıda bulunduğu gözlemleniyor: "Bu özetler yapay zeka tarafından oluşturulacaktır, bu nedenle hatalar olabilir." Ayrıca söz konusu özelliği Android Auto ayarlarından kapatmak da mümkün olacak. 

Yapay zeka ile özetleme özelliği, Android Auto'nun geliştirici seçeneklerinden açıp kapatılabilecek. Google Asistan'ın mesajları özetlemesi ile ilgili bilgiler, şu anda beta aşamasında olan Google uygulamasının 14.52 sürümünde ortaya çıktı. Yani bahsi geçen özelliğin tam olarak ne zaman kullanılacağı henüz belli değil.