Ağustos 2023 Trend Raporu

YouTube normal videoları da Shorts videosuna dönüştürecek!

YouTube bir dizi yeni Shorts özelliğini duyurdu, ancak içerik üreticileri için şüphesiz en güzel olanı normal videoları dikey Shorts videolarına dönüştürmek için gelen yeni bir düzenleme aracı. Bununla birlikte birçok yeni video düzenleme aracı da içerik üreticilerine sunuldu. Bu özelliklerden en dikkat çeken olanıysa yatay videoları dikey Shorts videolarına dönüştürecek olan yapay zeka aracı.


Bu yapay zeka aracı yatay videoyu alıyor ve önce gerekli olan bölümleri kırpıyor. Burada içeriğinizi de dikkate alan araç bir giriş kısmı gelişme ve sonuç olarak videoları belirliyor. Daha sonra videonuzu yatay formattan dikey formata geçiriyor ve boş kalan kısımları dolduruyor. Bu sayede videonuz bir Shorts videosu oluyor ve akıştaki yerini almaya hazır hale geliyor.

youtube-shorts

X Blue aboneleri için X’ten video indirmek artık mümkün.

Eski adıyla Twitter, yeni adıyla X, artık birkaç kriter karşılandığı sürece kullanıcıların web sitesinden video indirmesine izin veriyor. İlk olarak, içerik üreticisinin, yayımladığı içeriğin indirilmesine açıkça izin vermesi gerekiyor. Ayrıca, web sitesindeki videoları kaydetme özelliği, yalnızca, çoğunlukla Blue aboneliği için ödeme yapan kişilerden oluşan doğrulanmış kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor.

X’in sahibi Elon Musk, yeni özelliği dün yaptığı paylaşımda duyurdu ve doğrulanmış bir kullanıcının bir video tam ekran modundayken ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta (…) menüsüne dokunarak içeriği indirebileceğini açıkladı.

Musk bunun yanı sıra, X’in yakında sadece ekrandaki içeriğe dokunup basılı tutarak videoları mobil cihazlara indirmeyi kolaylaştıracağını da söyledi.

Threads’e iki yeni özellik geliyor.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Threads’in önümüzdeki birkaç hafta içinde web sürümü ve daha gelişmiş bir arama işlevine kavuşacağını duyurdu.

Şu anda
Threads gönderilerini masaüstünde görüntülemek mümkün. Ancak yanıtla, gönder, beğen gibi işlevleri kullanmak için uygulamaya bağlanan bir QR kodu gerekiyor. Benzer bir sınırlama arama işlevinde de söz konusu. 9to5Mac’in  belirttiği gibi hesaplar dışında belirli gönderileri aramak mümkün değil.

Threads’in “Takip Ettiklerin” sekmesi ile kronolojik bir akış sunduğunu ve platforma çeviri gibi özellikler eklendiğini aktarmıştık.  Etkileşimi ve aktif kullanıcı sayısı düşmüş olsa da, bu yeni özelliklerin platform üzerinde olumlu bir etkisi olacak mı göreceğiz.

threads

Snapchat, AR Lens geliştiricileri için yeni bir ödül programı başlatıyor.

Snapchat, AR üreticileri ve geliştiricilerine en iyi performans gösteren Lensler için para kazanma şansı vermek üzere Lens Creator Rewards adlı yeni bir ödül programı başlattı.

Geliştiriciler, yüksek etkileşim sağlayan, en iyi performans gösteren bir Lens üretirlerse, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Meksika’da ayda 7.200 ABD dolarına kadar ödüllendirilebilecek. Snapchat başlangıçta bu üç ülkedeki en iyi performans gösteren metriklere odaklanacak olsa da, uygun 40 ülkeden herhangi bir Lens geliştiricisi, Lens’lerinin Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Meksika’da iyi performans göstermesi durumunda ödül alabilecek.

Zoom'un yeni asenkron video aracı: Zoom Clips

Online toplantı aracı Zoom, yeni asenkron video aracı Zoom Clips’i tanıttıZoom Clips, kullanıcıların bir toplantıya katılmasına gerek kalmadan video kaydetmelerini, düzenlemelerini ve video klipler oluşturarak paylaşmalarını sağlıyor.  Şu an için herkese açık beta sürümünde olan Zoom Clips, kullanıcıların klipleri yönetebilecekleri bir içerik kütüphanesine sahip. Kullanıcılar bu kütüphane üzerinden klipleri paylaşabiliyor aratabiliyor, indirebiliyor ve silebiliyor. Masaüstü Zoom uygulaması, Zoom web portalı, Mac menü çubuğu ve Windows sistem çubuğu üzerinden erişilebiliyor. 

Klipler kaydedildikten sonra kullanıcılar, başlık, açıklama ve etiketler ekleyebiliyor, istenmeyen kısımları kırpabiliyor. Son olarak kaydı, Zoom'un web portalı üzerinden e-posta ile paylaşabiliyor. Aynı portal üzerinden hangi kullanıcıların klipleri, yorumları ve metrikleri görebileceğini yönetmek de mümkün.  

YouTube, yüksek kaliteli 1080p seçeneğini web’e getiriyor.

YouTube, Premium aboneleri için geliştirilmiş 1080p Premium seçeneğini, Şubat ayında başlattığı testlerin ardından mobilde kullanıma sunduktan aylar sonra web’e de getiriyor. Nisan ayında iOS cihaz kullanıcılarına açılan yüksek kaliteli 1080p seçeneği artık masaüstünde de kullanılabilecek.

1080p Premium, özellikle spor ve oyun videoları gibi çok fazla detay ve hareket içeren videolarda ekstra netlik sağlıyor. Standart 1080p kalite seçeneği Premium olmayan kullanıcılar tarafından da kullanılabiliyor. Ancak 1080p Premium kullanmak için YouTube Premium üyesi olmak gerekiyor.

YouTube ayrıca, Google’ın Android tabanlı olmayan Chromecast’leri ve oyun konsolları da dahil olmak üzere bazı TV cihazlarında daha yüksek kaliteli 1080p seçeneğini aktif edecek.

TikTok’ta yapay zeka içeriklerine etiket dönemi

TikTok, içerik üreticilerine yapay zekâ tarafından üretilen herhangi bir içeriğin etiketlenmesi gerektiğini açıkça belirtiyor. Yeni özellik, içerik üreticileri tarafından paylaşılan içeriğin yapay zekâ tarafından üretilip üretilmediğinin anlaşılmasını kolaylaştırıyor.

Sosyal medya uzmanı Matt Navara’nın X üzerinden paylaştığı ekran görüntülerine göre, bir video yüklerken artık “daha fazla seçenek” altında “Yapay zekâ tarafından oluşturulan içerik” seçeneği görülüyor.

TikTok, içeriğin kaldırılmasını önlemeye yardımcı olmak için yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriğin etiketlenmesini, etiketlenmemesi durumunda ise içeriğin kaldırılabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

WhatsApp Zoom’un tahtına göz koydu.

WhatsApp, güncellemeleriyle birlikte kullanıcıların deneyim alanını genişletmeye devam ediyor. Platform, Zoom ve Microsoft Teams gibi iş merkezli görüntülü görüşme platformlarından aşina olduğumuz “ekran paylaşma” özelliği için kolları sıvadı. WhatsApp’ta ekran paylaşımı özelliğini kullanmak isteyen kullanıcılar, görüntülü arama sırasında ekranın alt kısmında bulunan “oklu telefon” simgesine dokunacak. Ardından, “WhatsApp ile yayınlamaya başlamak istiyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan kullanıcılar “Şimdi başla”ya tıkladıkları anda ise ekran paylaşımı başlayacak. Kullanıcılar elbette arama sırasında istediği zaman ekran paylaşma özelliğini devre dışı bırakabilecek.

WhatsApp’ta ekran paylaşımı özelliği şu anda yalnızca test aşamasında ve belirli Android beta test kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Özelliğin, önümüzdeki haftalarda daha fazla kullanıcıya sunulması bekleniyor.

Telegram hikayeler özelliğini herkese açtı.

Kullanıcılar bir hikâye paylaşırken “Herkes”, “Kişilerim”, “Yakın Arkadaşlarım” ve “Seçilmiş Kişiler” olmak üzere 4 gizlilik ayarı arasından seçim yapabiliyor. Telegram’ın Hikâyeleri, kullanıcıların gönderilerini görmek istemediği kişilerden gizlemesine de olanak tanıyor. Hikâyeler ayrıca 6, 12, 24 veya 48 saat gösterilebiliyor. Buna ek olarak bir kullanıcı bir hikâyeyi açtığında, hikâyenin sahibi tarafından okundu bilgisi gibi görülebilen bir izleyici listesinde görünüyor.

Telegram Hikâyeleri ayrıca, telefonun ön ve arka kamerasıyla çekilen fotoğraflar veya videoları aynı anda paylaşmaya izin veren BeReal benzeri çift kamera modunu da destekliyor. Kullanıcılar buna ek olarak hikâyelere yazı, bağlantı ve çıkartma ekleyebiliyor, konum ya da insanları etiketleyebiliyor. Hikâyelerin daha gelişmiş kontrollerinden bazılarının Premium kullanıcılara özel olduğunu belirtelim. Premium kullanıcılar, Gizli Modu etkinleştirerek son 5 dakika içinde açtıkları tüm hikâyelerdeki görüntülemelerini silebiliyor ve sonraki 25 dakika boyunca görüntülediklerini gizleyebiliyor.

WhatsApp grup sohbetlerinde yeni dönem.

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, grup sohbetleri için yeni bir özellik tanıttı. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’ün dün Facebook sayfasında ve Meta’nın Instagram kanalında duyurduğu bu özellik, kullanıcıların grup ismi vermesine gerek kalmadan grup sohbetleri oluşturmasına olanak tanıyacak. İsim verilmeyen gruplar için sohbette bulunan katılımcılara göre otomatik olarak isim üretilecek. Normalde bir WhatsApp grubunda 1024 katılımcı yer alabiliyor. Ancak isimsiz gruplar 6 katılımcıyla sınırlı olacak.

Şirket, bu grupların bir gruba eklenen katılımcılara göre farklı bir şekilde adlandırılacağını söylüyor. Yani grup adı, kişileri telefonlarına nasıl kaydettiklerine bağlı olarak her katılımcı için farklı görünecek. Bir kullanıcı kişilerini kaydetmemiş kişilerin yer aldığı isimsiz bir gruba katılırsa, grup adında telefon numarası görünecek. Bu da, özelliğin muhtemelen daha çok birbirini tanıyan arkadaşlara ve aileye yönelik olduğunu gösteriyor. Şirket, yeni özelliği önümüzdeki birkaç hafta içinde dünya çapında kullanıma sunmayı planlıyor.

 

Meta’dan 100 dilde çeviri yapabilen yapay zeka.

Meta, yeni bir “hepsi bir arada” yapay zekâ çeviri modelini tanıttı. SeamlessM4T olarak adlandırılan model, yaklaşık 100 dilde metinden konuşmaya, konuşmadan metne, konuşmadan konuşmaya ve metinden metne dahil olmak üzere birçok türde yapabiliyor. SeamlessM4T, Meta’nın önceki yapay zekâ çalışmasını temel alıyor. Şirket, Temmuz 2022’de, daha nadir veya daha az yaygın olarak kullanılan diller için çevirilerin iyileştirilmesine vurgu yaparak 200 dilde metinden metne çeviri yapmak için yapay zekayı kullanan No Language Left Behind projesini başlatmıştı.

Meta’nın önceki yapay zekâ modellerinin çoğu gibi, SeamlessM4T de araştırmacıların ve geliştiricilerin teknolojiyi temel alarak geliştirmelerine olanak tanıyan bir araştırma lisansı altında piyasaya sürülüyor. Şirket, SeamlessAlign’ın yapay zekânın eğitildiği 270.000 saatlik konuşma ve metin hizalamalarını içeren en büyük açık kaynaklı çok modlu veri kümesi olduğunu söylüyor.

WhatsApp HD video desteğini kullanıma sunuyor.

Geçen hafta yüksek çözünürlüklü fotoğraf gönderme desteğini kullanıma sunan WhatsApp, HD video desteğini de sonunda kullanıcılarıyla buluşturmaya başladı. Şirket HD video desteğinin artık hem iOS hem de Android kullanıcılarına sunulduğunu doğruladı. HD fotoğraf özelliğine benzer şekilde, HD video özelliği de kullanıcılara yüksek çözünürlüklü videoları WhatsApp üzerinden paylaşma seçeneği sunuyor. Kullanıcılar WhatsApp üzerinden 720p çözünürlüklü videolar gönderebilecek.

Yeni özelliği kullanmak için tek yapmanız gereken, paylaşmak istediğiniz videoyu veya videoları seçtikten sonra ekranın üst kısmındaki yeni HD butonuna dokunmak. Bu butona dokunduğunuzda standart mı yoksa yüksek çözünürlüğü mü tercih ettiğiniz sorulacak, çözünürlük seçeneklerinin dosya boyutlarını da görebileceksiniz. WhatsApp’ta paylaşılan görseller ve videolarda olduğu gibi HD videolar da şirketin uçtan uca şifrelemesiyle korunuyor. HD olarak gönderilen videolarda alıcılar videonun üzerinde bir “HD” rozeti de görüyor.

X, gönderileri beğeni sayısına göre sıralamaya başladı.

Kullanıcıların geçmişindeki tüm tweetlerin beğeni sayısına göre sıralandığı görülmekte. Bu arada değişikliğin görüntüleme sayılarını kıstas olarak almadığını belirtmekte fayda var. Daha fazla görüntülenen ancak daha düşük beğeni sayısına sahip olan gönderilen profil akışlarında daha aşağıda gösteriliyor.

Değişiklik kapsamında platforma yeniden giriş yapan kullanıcıların, tweetlerini kronolojik sıralama ile görmesi pek de mümkün değil. Bu yeni düzende güncel gönderiler, aşağıda kalırken, geçtiğimiz yıllarda paylaştığınız bir gönderi en başa taşınabiliyor. Bu da gündeme dair içerik paylaşımı yapan bağımsız haberciler ve yayın kuruluşları için elverişsiz bir profil yaratıyor. 

Bir gönderiyi profile tutturduğunuzda dahi, hesaba yeniden giriş yaptığınızda gönderi en başta görünmüyor. Bu noktada başa tutturma özelliğinin devre dışı kaldığını söylemek mümkün.